Τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή την απώλεια του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και την επέτειο του Πολυτεχνείου, μιλήσαμε στην τάξη για τη ζωή και το έργο του. Ακούσαμε τραγούδια του, σχολιάσαμε τους στίχους των ποιημάτων που μελοποίησε και στο τέλος τα παιδιά δημιούργησαν την προσωπογραφία του.

Λίγα λόγια για τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης (Χίος, 29 Ιουλίου 1925 – 2 Σεπτεμβρίου 2021) ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας και πολιτικός, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής.

Είχε ασχοληθεί με την μελοποιημένη ποίηση, με το έντεχνο και το λαϊκό τραγούδι, με μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964).

Έχει μελοποιήσει ποιήματα των Ο. Ελύτη, Τ. Λειβαδίτη, Ν. Γκάτσου, Ι. Καμπανέλλη, Γ. Ρίτσου, Μ. Ελευθερίου, Γ. Σεφέρη, Α. Σικελιανού, Κ. Καρυωτάκη, Μ. Αναγνωστάκη, Φ. Γκ. Λόρκα, Π. Νερούδα, Ν. Χικμέτ, Δ. Σολωμού, Α. Κάλβου, Κ. Βάρναλη κ.ά.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ , η Εντίθ Πιάφ, ο Ζωρζ Μουστακί κ.ά.

Έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: “Φαίδρα” του Ζυλ Ντασέν (1962), “Αλέξης Ζορμπάς” του Μιχάλη Κακογιάννη, (1964), “Σέρπικο” του Σίντνεϊ Λουμέτ (1973) και έχουν χρησιμοποιηθεί συνθέσεις του, καθώς και δύο τραγούδια του που ερμηνεύει η Μελίνα Μερκούρη για το “Ζ “ του Κώστα Γαβρά (1969).

Κατά την περίοδο της Δικτατορίας τον Αύγουστο του 1967 συλλαμβάνεται και ακολουθεί η φυλάκισή του, η απομόνωση του και η εκτόπιση με την οικογένειά του. Στο εξωτερικό ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών. Προσωπικότητες, όπως οι Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Άρθουρ Μίλερ, Χάρι Μπελαφόντε, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Λόρενς Ολίβιε, Ιβ Μοντάν και άλλοι, δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά, υπό την πίεση αυτή αποφυλακίζεται και ταξιδεύει στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970.

Έχει γράψει πολλά βιβλία από τα οποία αρκετά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λένιν το 1983 και είχε προταθεί το 2000 για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή